Haber: Emir ÇELİK – TVD
Almanya Çevre Bakanı Barbara Hendricks, iklimi korumaya dair iyi bir örnek olmak amacıyla resmi etkinliklerde ete hayır dedi.
Karar bakanlıklar arasında tartışmalara neden olurken, Kalkınma Bakanlığı da yemek tedarikçilerinden menülerde etsiz ürünlerin oranının arttırılmasını talep ettiğini belirtti.
Çevre Bakanı Hendricks geçtiğimiz hafta, Çevre Bakanlığı’nın resmi davetlerinde et ve balık ürünlerinin sunulmayacağını duyurdu. Bakan, hayvansal tarımcılığın çevreye zararları, su ve toprak kirliliği etkisi ve iklim değişikliğine kaydadeğer hasarları nedeniyle, hükümetin sorumlu bir davranışta bulunması gerektiğini savundu:
“Kimseye ne yemeleri gerektiğini söylemiyoruz. Ama iklimi korumak için iyi bir örnekte bulunmak istiyoruz, çünkü vejetaryen yemekler et ve balığa göre daha iklim dostu.”
Bakanlığın gönderdiği bir e-postada, etkinliklerdeki gıda tedarikçilerinin mevsimsel, organik ürünlere öncelik vermeleri ve tercihen kısa mesafelerden tedarik edilen, adil ticaret ürünleri kullanmaları talep edildi.
Sosis, şinitzel gibi etçil ürünlerin kültürel kimlikle bütünleştiği Almanya gibi bir ülkede bu karar tartışmalara neden oldu. Seçimlere birkaç ay kalan ülkede, Hendricks’in, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokratlar’ın (CDU) şu an önde görünen rakibi olan Sosyal Demokratlar’dan (SPD) olması da tartışmalarda etkili oldu.
Tarım Bakanı Christian Schmidt, kararı eleştirdi: “Ben çeşitliliğe ve tercih yapma özgürlüğüne inanıyorum, ideoloji ve devlet babacılığa değil. Et ve balık da dengeli beslenmenin bir parçası.”
Schmidt geçtiğimiz yıl da, et içermeyen alternatif ürünleri üreten şirketlerin “vejetaryen salam, vegan sosis” gibi isimleri kullanmasına da, “tüketicileri yanılttığını” söyleyerek karşı çıkmıştı. Hendricks ise tutarsızlıkla itham edildi, bakanlık kafetaryasının vejetaryen yemekler yanında halen et ve balık ürünleri de servis ettiğine dikkat çekildi.
Kalkınma Bakanlığı da eti azaltıyor
Karar ardından Kalkınma Bakanlığı da yemek tedarikçilerinden menülerindeki et ve balık oranlarının azaltmasını talep ettiğini The Guardian’a açıkladı. Alman hükümetini oluşturan 14 bakanlıktan geri kalanı ise et ve balık ürünlerini azaltmak gibi bir planları olmadığını belirtti.
Konuyla ilgili Der Spiegel gazetesinin yaptığı online bir anketin (27 Şubat sabahı itibariyle) sonuçları da, genel olarak farklı görüşlerin oranlarının birbirine yakın olduğunu gösteriyor:
* Çevre ve iklimi korumayı ciddiye alan herkes, gerçekten et ve balıktan vazgeçebilmeli – %26.06
* Bu devlet babacılık. Et her öğünde bir yere sahip – %21.30
* Çok sorun yok. Bakanlıkta et yemezseniz, çıkınca dışarıda kebap yiyebilirsiniz – %20.61
* Et tabii ki iyi, ama düzenlemeler ile abartılmamalı – %32.02
Schmidt’in vejetaryen karşıtı etiketleme önerileri destek bulmuş olsa da, veganlık ve vejetaryenlik Almanya’da geçtiğimiz yıllarda hızla büyüdü. 2010 ile 2015 arasında etsiz ürünlere talep %100 artarken, aynı süreçte et ürünlerine olan talep ise %10 azaldı. Geçtiğimiz haftalarda da, Avustralya’da da vegan ürünlerin sayısının %92 arttığı açıklanmıştı. Merkel’in partisinin hoşuna gitse, gitmese de, dünya çapında ete yönelik yaklaşımın değişmeye başladığı bir gerçek.