Erdem Aydoğdu
Leicester Üniversitesi’nden Jeologların oluşturduğu uluslararası bir ekip, dünya üzerinde insan eliyle yapılmış tüm fiziksel yapıların kütlesini yaklaşık olarak 30 trilyon ton olarak hesapladılar.
Teknosfer, insanların gezegende yaşamlarını sürdürebilmek için yaptıkları her türlü yapıyı içeriyor; evler, fabrikalar, çiftlikler, madenler, yollar, bilgisayar sistemleri, akıllı telefonlar ve CD’lerden, çöplük alanları dolduran her türlü atık eşya ve madde teknosferin kapsamında bulunuyor. 30 trilyon tonluk bu devasa katmanı gezegenin toplam yüzeyine oranladığımızda ise, her metrekare başına 50 kilogramlık bir pay düşüyor.
Araştırmacılara göre, teknosfer aynı zamanda gezegenimizi ne ölçüde değiştirdiğimizin de bir göstergesi olma değeri taşıyor. Ekipten Profesör Colin Waters, “bu çalışma bize birçok nesnenin üretimiyle ilgili yeni bir bakış açısı da kazandırdı. Basit aletlerden bozuk paralara, basmalı kalemlere, kitap ve CD’lere, en karmaşık bilgisayarlara ve akıllı telefonlara kadar birçok ürün geleceğin jeolojik yapısında birer “teknofosil” olarak değerlendirilecek ve insan türünün dünyaya olan etkisinin izlenmesinde destekleyici bir rol oynayacak” diyor.
Teknofosil kavramı paleontologlar tarafından normal fosil olarak sınıflandırılırsa- şekil, form ve yüzeyine bağlı olarak- çalışma, dünyadaki teknofosil sayısının milyarlara ulaştığını ve ekolojik fosil sayısını çoktan geride bıraktığını da gösteriyor olacak. Profesör Jan Zalasiewicz’e göre, ” teknosfer jeolojik olarak genç olabilir, fakat çok şiddetli bir şekilde gelişiyor ve şimdiden gezegenimiz üzerinde derin bir iz bırakmış durumda”
Berlin’deki Haus der Kulturen der Welt isimli projenin bir parçası olan çalışmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz: http://www2.le.ac.uk/news/blog/2016-archive/november/leicester-geologist-contributes-to-major-project-examining-the-2018technosphere2019