Tehlikeli Atıklar ve Doğa

0
3212

Kimyasal Ev Atıkları ve Doğaya Dost Alternatifler:

Güvenli Çevre Evde ve İşyerinde Başlıyor

Tehlikeli kimyasal atıklar nelerdir?

Mutfak, banyo, garaj veya depolarınızda bulunan birçok ürün, potansiyel olarak tehlikeli maddelerdir. Çünkü onların doğal kimyasal yapıları, yanlış bir durumda zehir ya da patlayıcıya dönüşmeye son derece elverişlidir. Çöpe atıldıklarında, tehlikeli ev atıklarına dönüşürler. Motor yağı, boyalar, böcek ilaçları, antifriz, ahşap koruyucular, piller ve ev temizliğinde kullanılan bir- çok kir çözücü; petrol ürünleri, ağır metaller ve çeşitli toksik kimyasallar içerir. Bu ürünlerin çöpe atılması veya kanalizasyon sistemine dökülmesi, toprağın ve temiz su kaynaklarının kirlenmesine ve dolayısıyla doğanın ve canlıların zarar görmesine neden olur. Tehlikeli atıklarınızı hiçbir zaman kontrolsüzce atmayın/dökmeyin. Aşındırıcı ürünlerle, yanıcı maddeleri ve toksik ürünleri BİR ARADA ASLA BULUNDURMAYIN. Normalde gıda veya meşrubat için kullanılan kapları, kimyasal ürünleri saklanmak için KULLANMAYIN. Unutmayın ki, birçok çocuk bu kimyasalları ambalajından dolayı ayırt edemeyerek tüketmekte ve hayatını kaybetmektedir.

Bunları biliyor musunuz?

Deterjanlar: Sentetik deterjanlar diğer ev ürünlerinden daha fazla zehirlenmelere neden olur. Fosfat içermeyen, biyolojik olarak parçalanabilen çamaşır deterjanları, su kaynaklarını daha az kirletir.

Ağartıcılar: Soda ve su, seyreltilmiş çamaşır suyundan daha güvenli ve temizdir. Beyazlatma işlemi için boraks veya soda kullanın. Boraks iyi bir yağ arındırıcıdır.

Amonyak

Amonyak diğer temizleyicilerden etkilidir. Kir ve ağır konusunda uzmandır ancak tehlikeli olabilir. Solunum sorunları olan kişiler için dumanı gözleri ve ciğerleri tahriş edebilir. Amonyak kullanımında etrafı iyice havalandırın. Çamaşır suyu veya diğer temizleyiciler ile amonyağı ASLA KARIŞTIRMAYIN. Oluşan kimyasal tepkime sonucu ölümcül dumanlar meydana gelebilir.

DOĞAL TEMİZLİK ALTERNATİFLERİ

Soda – Temizler, suyu yumuşatır, kötü kokuları yok eder, granüllü temizlik yapar.

Sabun – Sıvı, pul, toz veya kalıp olarak suda ayrışabilir. Birçok alanda kullanılır. Petrol türevli sabunlar kullanmaktan kaçının, bitkisel sabunları tercih edin.

Limon – Güçlü gıda asitlerden biridir. Ev bakterilerinin birço- ğuna karşı etkilidir.

Boraks (sodyum borat) – Temizler, kokuları yok eder, dezenfekte eder, suyu yumuşatır, boyalı duvarlar, duvar kağıtları ve zemin temizliğinde kullanılabilir.

Beyaz Sirke – Yağ parçalayıcıdır, küf, kötü koku, bazı lekelere karşı etkilidir. İzopropil Alkol – Mükemmel bir dezenfektandır.

Mısır nişastası – Pencereleri temizlemekte, mobilyaları parlatmakta, halı ve kilim temizlemek için şampuan olarak kullanılır.

Citrus Çözücü –Boya fırçaları, boya ve yağ gibi bazı lekeleri temizler. (Citrus çözücü, çoklu kimyasal hassasiyeti olan insanlar için cilt, akciğer veya göz tahrişe neden olabilir.)

DOĞA DOSTU TEMİZLİK FORMÜLLERİ:

Doğaya dost çamaşır deterjanı: 1 fincan beyaz sabun, 1/2 fincan çamaşır sodası ve 1/2 bardak boraks. Az çamaşır için 1 çorba kaşığı; daha çok ve daha kirli çamaşır için 2 yemek kaşığı kullanın.

Doğaya dost bulaşık makinesi deterjanı: 1 fincan kabartma tozu, 1 su bardağı boraks, 1/2 bardağı tuz ve sirke (durulama bölmesine/makine durularken ekleyin) Her yıkamada makinenizde 1 çorba kaşığı deterjan, 2 çorba kaşığı sirke kullanabilirsiniz.

Doğaya dost zemin temizleyici: 1 fincan sirke, 1/2 fincan kabartma tozu, 8-10 su bardağı sıcak su, 1 yemek kaşığı boraks, 1 yemek kaşığı çamaşır sodası, 30 damla uçucu yağı (isteğe bağlı). Sirke ve kabartma tozunu kova içinde karıştırın; daha sonra sıcak su, Boraks, çamaşır sodası ve esansiyel yağı ekleyin ve tüm malzemeler çözülene kadar karıştırın. Silmek için paspas veya sünger kullanın; temiz ve kuru bir havlu ile kurulayın.

http://www.ecocycle.org/hazwaste/ecofriendly-cleaning http://eartheasy.com/live_nontoxic_solutions.htm http://www.livingwellspendingless.com/2013/03/13/green-thriftycleaning-products/ http://eartheasy.com/live_water_saving.htm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here