Erdem Aydoğdu
Eriyen buzulların oluşturduğu buzul denizi seviyesinde endişe verici artış yaşandı.
Bilim adamları, küresel ısınmanın dünyayı tahmin edilenden de kötü bir şekilde etkiliyor olabileceğini düşünüyor.
Hindistan’ın kapladığı alan kadar büyük bir buzulun, artan küresel ısınma ve anormal hava koşullarının etkisiyle eridiğinin tespit edilmesi, endişe yaratan bulguları da ortaya çıkardı.
Dünyanın diğer kısımlarında etkili olan küresel ısınma ve buzul erimelerine rağmen, Güney Kutup okyanusundaki buzulların artış eğilimi gösterdiği düşünülmekteydi. Son gelişmeler üzerine, dünyanın her iki kutbunda da buzulların eriyor olması daha kötü senaryoları da beraberinde getiriyor.
Colorado’da bulunan U.S. National Snow and Ice Data Center (NSIDC) – Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi Direktörü Mark Serreze, gelinen noktayı “Dışarıda çılgınca şeyler oluyor” şeklinde yorumluyor ve Kuzey Kutbu’nda Kasım Ayı içerisinde bazı günler, hava sıcaklığının mevsim normallerinin 20C derece üzerinde ölçümlendiğini belirtiyor.
2016, NASA tarafından açıklanan verilere göre, tarih boyunca ölçümlenen en sıcak yıl olarak seyrediyor. Bilim adamları, Güney Kutbu’nda eriyen buzulların okyanusa çok daha hızlı karışabileceğini ve bu durumun denizlerdeki su seviyesi artışını tahmin edilenden çok daha hızlı bir hale getireceğini söylüyorlar.
Kaynak:
http://www.independent.co.uk/environment/arctic-antarctic-sea-ice-polar-global-warming-climate-change-india-alaska-a7458881.html