DİDİM VEGANLARIN GÖZ BEBEĞİ OLMAYA HAZIRLANIYOR!

Türkiye’nin İlk Vegan Dostu Belediyesi & Türkiye’nin ilk Vegan Festivali!

0
10011

Haber/Söyleşi: Ebru ARIMAN (TVD)

Türkiye’nin İlk Vegan Dostu Belediyesi & Türkiye’nin ilk Vegan Festivali!

2016 yılının, Türkiye’deki vegan hareketi adına en güzel sürprizi, kuşkusuz ki Didim Belediyesi’nden geldi. Türkiye’nin ilk vegan festivaline Didim Belediyesi kucak açtı. Ve Vegan Dostu Belediye olmaya karar verdi! 2017 Nisan ayında düzenlenecek festival, Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği-Didim Belediyesi işbirliği ile ve Didim Belediyesi ev sahipliğiyle organize ediliyor. Festivale yerli ziyaretçilerin yanı sıra yabancı ziyaretçilerin de katılımı sağlanarak uluslararası bir boyut kazanması planlanıyor. Didim bu festivalle, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfak zenginliğini de tanıtmayı amaçlıyor. Festivalin ön hazırlık çalışmaları kapsamında geçtiğimiz ay Didim Belediyesi ile TVD arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. Festival öncesinde yapılacak çalışmalar planlanırken, festivalle bire bir uyum içerisinde yürüyebilecek resmi olarak “Vegan Dostu Belediye” önerimizi, Didim Belediye Başkanı Sn. Ahmet Deniz ATABAY son derece olumlu karşılayarak projeye dahil etti. Peki süreç nasıl gelişti?

didim-ali-murat-coruk-2013-500_221964Ahmet Deniz ATABAY: DİDİM’in markalaşma süreci için yepyeni, farklı kesimlere hitap edecek etkinlikler gerçekleştirmeyi de planlamıştık. İlgi çekecek konuları tartışırken, değerli fahri hemşerimiz Sn. Hüseyin Baraner ‘den vejetaryen festivali önerisi geldi. Üzerinde konuşmaya başladık. Geçtiğimiz aylarda başka bir etkinliğimizde misafirimiz olan Sn. Emin Çapa da Didim’in otları ve zeytinyağlı yemeklerini tadarken aynı öneriyi dile getirince çok heyecanlandık. Fikri aramızda geliştirdikçe yapılabilir olduğunu gördük. Yaşadığımız bölge itibariyle zengin çeşitlilikte otların yetiştiğini ve bunların kadınlarımız tarafından çok lezzetli yemeklere dönüştürüldüğünü güncel yaşantımızda bizler zaten biliyorduk. Misafirlerimizin de bu yönde olumlu yorum ve önerileri olunca festivali düzenleme fikrinde mutabık kaldık ve planlamaya koyulduk. Sizlerle yolumuz kesişince, etkinliği bir adım daha ileri taşıyan “vegan dostu belediye” olma fikri ortaya çıktı. Bu bizi daha da heyecanlandırdı. Böylelikle DİDİM Belediyesi ve halkının çağdaş vizyonunu, zengin doğasının avantajıyla anlatacak ulusal ve uluslararası boyutta güzel bir projeyi gerçekleştirme fırsatına sahip olacağız.

Veganlık sadece bir beslenme biçimi olarak bilinse de aslında altında yatan daha büyük hassasiyetler var; doğaya canlıların yaşam hakkına duyulan saygı. Beraberinde hayvansal beslenmenin ekolojiye verdiği zararlar da azımsanabilecek ölçüde değil. Ahmet bey bu konuların da bilincinde ve aynı zamanda çevreci özelliği sebebiyle de belediyesinin vizyonuna yakın buluyor. Bunun sadece bir beslenme biçimi olmadığını ise kızları vasıtasıyla aslında yakından biliyor. Neden mi? Çünkü kızları da vejetaryen.
Bu kararı alırken onların yaşam biçimi de kararınızda ufak da olsa etki etmiştir, öyle değil mi Ahmet Bey?


didim-servet-uygun-383_cb5654Ahmet Deniz ATABAY:
Tabii o da büyük bir etken. Benim iki kızım bir oğlum var. Kızlarım vejetaryen, oğlum tam bir etobur. Kızlarımın bu konudaki hassasiyetlerini izlediğimde, genelde ilk akla geldiği gibi, vejetaryen olmanın sadece hayvansal gıdalardan uzak bir beslenme olmadığını gördüm. Bu, hayvan sevgisinden çıkan bir olgu. Mesela iki kızım da kesinlikle faytona binmiyorlar. Hayvanlara eziyet olabilecek herşeye hassas yaklaşıyorlar. Evet, kızlarımın vejetaryen olması konuya daha sıcak bakmamı sağladı. Kendilerine bu konuyu açtığımda onlar da çok heyecanlandılar ve gönüllü olarak destek olma sözü verdiler.

Bunlar harika haberler! 2017 Nisan ayına kadar uzun ve yorucu bir süreç bizleri bekliyor, çünkü böyle bir proje Türkiye’de ilk kez uygulamaya konuluyor. Festival öncesinde, vegan ve vejetaryen katılımcıların da festivalden memnun ayrılmalarını sağlayacak “vegan dostu belediye” projesi için süreç planlanıyor. Nasıl bir değişim öngörülüyor, atılacak ilk adımlar nelerdir, bu kapsamda neler yapılabilir, diğer belediyelere de ilham olabilecek örnek adımlar atılabilir mi? Tüm bu soruların cevabı, Didim Belediyesi, TVD ile birlikte planlanıyor ve projelendiriliyor. TVD’nin uluslararası rolü ve konumu itibariyle, uluslararası vegan/vejetaryen ziyaretçilerin Türkiye’deki bu festivale dahil edilmesi planlanıyor. Uluslararası deklarasyon da yine TVD’nin dahil olduğu kanallar, birlik ve temsilcilikler vasıtasıyla başlatılacak. Hiç süphesiz ki önümüzdeki dönemde Didim Belediyesi, güzel sürprizlerle uluslararası basında da adından sıkça söz ettiriyor olacak.
Ahmet bey, bu konudaki çalışmaları şöyle özetliyor:

800px-didyma_medusa_2009_04_28Ahmet Deniz ATABAY: Bu konuyu aramızda ve Sn. Hüseyin Baraner ile çok konuştuk. Akabinde Eski turizm bakanımız ve Turizm araştırmaları derneği başkanı Sn. Bahattin Yücel ile paylaştık; markalaşma sürecimiz için güzel bir fikir olduğunu, yapılabilir, sürdürülebilir bir etkinlik olabileceğini, kendisinin bize her konuda olduğu gibi bu konuda da destek olabileceklerini söyledi. Sizinle biraraya geldik, toplantılar yaptık ve çok değerli paylaşımlarımız oldu. Sonuç olarak, bu projeyi iki aşamalı sürdürmeyi planladık; Türkiye ayağı ve Avrupa ayağı. Hazırlık aşamasında, festival organizasyonu ile eş zamanlı olarak vegan dostu belediye olma hedefimiz için de çalışmalar planlıyoruz. Bu bağlamda öncelikle ilçemizdeki işletmelerle görüşme ve çalışmalar, daha sonra sertifikalandırma uygulamaları yaparak DİDİM’e gelecek vegan/vejetaryen misafirlerimizin memnun kalacağı düzenlemeler hedefliyoruz. Yaptığımız her işin sürdürülebilir olmasına çok özen gösteriyoruz. Bunun için de, yaşadığımız yöreye uygun; karekteristik özelliklerini, tarihi ve doğal zenginliklerini öne çıkaran, binlerce yıl evvelden burada yaşanan kültürü tüm Türkiye’ye sergileyen bir festival olması için çalışacağız. Bu işin bir de Avrupa ayağı var. Avrupa ayağında Sayın Hüseyin Baraner bu etkinliğin tanıtımı için bize yardımcı olacak. Bir süre önce de sizinle yani Türkiye Vegan ve Vejetaryen Derneği ile görüşmelerimiz sonucunda bu festivalde beraber yol alabilmek üzere bir protokol yaptık. Didim etabında tüm hazırlıklar yapılıp bittikten sonra Didim Türkiye’de ilk, Avrupa’ da ise Barcelona’dan sonra ikinci resmi olarak deklare edilmiş vegan dostu kent olacak. Festival, doğanın bize en zengin sunum yaptığı dönemde yani bahar aylarında olmalı. Bunun için de, 2017 Nisan ayında gerçekleştireceğimiz ilk festivale kadar çalışmalarımızı belli bir noktaya getirip, “vegan dostu belediye” olma konusundaki kararlılığımızı göstermek ve çalışmaları önümüzdeki 1 yıl içerisinde tamamlamak istiyoruz.

Gelelim festivale…

didim-ali-murat-coruk-2013-568_10ddefAhmet Deniz ATABAY: Burada yerel halkı işin içerisine katmak sürdürülebilir olması için çok çok önemli. Bir de benim dikkat ettiğim en önemli konulardan bir tanesi, festivalin zaman içinde kendi ekonomisini yaratması. Kadınların ve yerel halkın buna katılıyor olması, festivalin kendi ekonomisini yaratması sonucunu getirecek. Yaptıkları yemekleri, ortaya
çıkardıkları lezzetleri ekonomiye dönüştürme şansları olacak. Biz yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerimizi kendi bütçemiz içinde ağırlayacağımızdan, kadınlarımızın yaptıkları ürünleri de satışa çıkarmalarını sağlayacağız. Böyle bir düzen içinde sanıyorum festival başarıya ulaşacaktır. Ulusal ve uluslararası geniş çaplı bir festival olması dileğimiz. Zamana ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Biz planlarımızı ve projelerimizi; yerelden-ulusala ulusaldan-uluslararası düzeye kısa zamanda başarıya ulaşması için yapıyoruz. PR ve tanıtım çalışmaları çok önemli. Hedefimiz üç yıl içinde artık kendi ekonomisini yaratmış, ulusal ve uluslararası düzeyde bilinen bir festival yapmak. Bu festivalden beklentimiz, öncelikle bölgemizin, zengin doğamızın ve yöresel lezzetlerimizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımın yapmak. Buna bağlı olarak da Didim’i vegan dostu kent haline getirerek bir değer daha yaratmaktır.

TVD olarak Didim Belediyesi ile bu alandaki işbirliğimiz, misyonumuz ve hedeflerimiz adına bizler de elimizden gelen tüm desteği veriyor olacağız. Belediye sınırları içerisinde yer alan, turizme-turiste kucak açan tüm işletmelerin bu kavramlara aşina olması adına verilecek tüm eğitimlerde, hassasiyetler ve beklentilerin somut olarak ortaya konması, nedenler ne niçinlerin anlaşılabilir olması hususunda gerekli tüm çalışmaları belediye ile işbirliği içerisinde yürütüyor olacağız.
Festivale destek ve katılımlarınızı bekliyor ve son sözü Ahmet Deniz ATABAY’a bırakıyoruz:

10_8f8eeeAhmet Deniz ATABAY: Sadece vegan ve vejetaryenler değil, konuya ilgi duyan, muhteşem lezzetler tatmak isteyen herkesi bu festivale bekliyoruz. Eğlence ve ziyafetin yanısıra konunun doğru bilinmesi ve anlaşılması için vegan ve vegetaryanlıktan yola çıkarak farklı sağlıklı beslenme disiplinlerinin anlatıldığı seminerler de düzenlemeyi düşünüyoruz. Mesela veganlar ve vejetaryenler arasındaki fark nedir? Bu tür beslenmenin sağlığa faydaları nelerdir? Doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir? Bu sorular üzerine, TVD işbirliğinde davet edeceğimiz konunun uzmanı kişilerin katılacağı seminer ve söyleşiler aydınlatıcı olacaktır.

Hepinizi bekliyoruz!

Veg&Nature Dergisi yaz sayısında yayınlanmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here