DOĞAYA/ HAYVANLARA/ ÇEVREYE DOST VEGAN DÜĞÜNLER !

0
5075

 Değişen beslenme alışkanlıkları, çevresel duyarlılık ve yaşam tercihleri her alanda olduğu gibi özel günlerimizde, davetlerimizde de kendini göstermeye başladı. Aynı zamanda çevreci özelliği olan vegan düğünleri artık daha fazla gündemimizde. Baharın gelişi ile birlikte birçok çift düğün planları yapmaya başladı bile.  Madem bu sizin gününüz, her şeyiyle içinize sinmeli, değil mi? Buyurun o zaman size vegan bir düğün için dikkat etmeniz gereken hususlar ve çok önemli tavsiyeler: 

1- Uygun bir düğün mekanı seçin: Düğün için doğayla baş başa alternatifler üzerinde durmak yerinde bir karar olacaktır. Özellikle açık alan düğünlerini tercih edebilirsiniz. Bir kır düğünü yapabilirsiniz örneğin. Sahilde kumların üzerinde bir düğün, yahut da teknede bir düğün organize edebilirsiniz. Beton yığınlarından uzakta, bir köy mekanı da tercihleriniz arasında yer alabilir. Mekanı seçerken doğanın bütünlüğünü bozacak dekorasyonlardan ve çevresel zarar yaratacak ayrıntılardan uzak durmaya gayret gösterin.

vega-1-197

2-Bireysel hazırlıklarınızda detaylara dikkat edin: Gelinliğinizde hayvanlara zarar verilerek elde edilmiş detaylar olmamasına özen gösterin. İpek, kürk ya da deri ayrıntılar kullanmayın örneğin. Hayvan tüylerine yer vermeyin. Ayakkabı ve çanta gibi aksesuarlarınızın deri içermemesine dikkat edin. Makyajınız yapılırken hayvanlar üzerinde test edilmiş kozmetik ürünleri kullanmayın. İnci detayı kullanacaksınız, imitasyon olmasına dikkat edin. Bir kır düğünü planladıysanız mümkün olduğunca sade ve doğal görünmeye özen gösterin. Parlak ve gösterişli detaylar mekana ve konsepte uygun olmayacaktır. Örneğin saçınıza taşlı bir taç yerine çiçekler takabilirsiniz.

vega-1-196

3- Konseptinizi doğru anlatın, tepki toplamayın: Bu elbette ki sizin düğününüz ve her şeyin istediğiniz gibi organize olması da en doğal hakkınız. Ancak burada konuklarınıza karşı tek yönlü, kaba bir davranış sergiliyor gibi görünmemeye de özen gösterin. Herkes sizin kadar doğaya ve hayvanlara karşı duyarlı olmayabilir. Düğününüzün konseptini davetiyenizde belirtebilirsiniz. Bunu yaparken doğaya ve çevreye duyarlı bir seçim yaptığınızı da özellikle vurgulayın. Bunu aynı zamanda çevreci bir alternatif olarak da sunun.

4- Hediyelikler: Konuklarınıza düğün hatırası olarak sunacağınız nikah şekerleri/hediyeliklerde de doğaya/ hayvanlara dost ayrıntısını özellikle vurgulayın, çevreci alternatifler üzerinde durun. Örneğin; nikah şekeri yerine tül içerisinde tohum hediye edebilirsiniz konuklarınıza. Yahut da isimlerine özel hazırlanmış ağaç dikim sertifikası verebilirsiniz. Mekan süslemelerinde de çevreci /hayvanlara zarar vermeyen alternatifler üzerinde durmaya gayret gösterin.

5-Mekan hazırlığı: Masalarda daha doğal ve hoş bir atmosfer yaratmak adına, ev yapımı mumlar, doğal objeler kullanabilirsiniz. Kağıt/ambalaj içerikli ürünlerde geri dönüşümlü kağıt kullanmaya özen gösterin. Atlı araba kullanmayın, güvercin satın alarak gökyüzüne bırakmayın. Havai fişeklerin kuşlara verdiği zararı göz önünde bulundurarak bu tür patlayıcılarla kutlama yapmayın.
6- Mutfak/servis: Doğru mutfak personeli ve garson ile çalışın. Bu sizin en özel gününüz. Özel bir program yaparken, özel bir menü hazırlarken bunu hayatında ilk kez sizin düğününüzde uygulayacak kişilerin “ilk tecrübesi” olmamaya özen gösterin. Bu konuda işin uzmanı mutfak personeli ve hassasiyetine güvenebileceğiniz garsonlar tercih edin. Çalışacağınız ekip sizin duyarlılığınızı taşımakla birlikte, mutlaka bu konuda tecrübe sahibi olmalı.

7- Menü: Menünüzü belirlerken mümkün olduğunca lezzetli ve özel alternatifler yaratmaya özen gösterin ve seçenekleri bol tutun. Bütçenize göre organik besinlerden oluşan bir menü de hazırlayabilirsiniz, ufak atıştırmalıklar da. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli nokta: hayvan sömürüsünden uzak içeriklerle özel menüler oluşturabilmektir. Düğün konseptinize göre yemeksiz bir tercihte bulunmanız halinde bir brunch ya da kokteyl tercihinde bulunduysanız, lezzetli vegan atıştırmalıkların zenginliğini kullanabilirsiniz. Seçim yaparken mutlaka bu konuda deneyimli bir aşçı ile çalışarak, hazırlanacak ikramlıkların öncesinde sadece size servis edileceği bir tadım günü organize etmenizi tavsiye ederiz. Bunu yaparken yanınızda vegan olmayan bir yakınınızın da bulunması, farklı bir gözle menünüzün değerlendirilmesine de olanak tanıyacaktır. Eğer düğününüzde alkol de olacaksa, birçok şarapta durultma amaçlı gizli hayvansal içerik olan sığır jelatini kullanıldığını unutmayın. İçeriğinden emin olduğunuz ürünleri kullanmaya özen gösterin.

8- Düğün pastanız : Hepimiz biliriz ki bu tarz pastaları hazırlayan imalathaneler, yoğun yumurta, süt ve jelatin kullanırlar. Aslında bu tarz hayvansalları kullanmadan, bitkisel alternatiflerle harika tatlar yaratmanın mümkün olduğunu biz biliyoruz, ancak konuklarınız bunu bilmiyor olabilir. Düğün pastanızı bu konudaki maharetine güvendiğiniz vegan aşçılara bırakın. Bununla ilgili düğün öncesi kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır.

vega-1-198

9- Atladığınız bir şey olabilir mi; peki ya eşinizin tercihi? Müstakbel eşinizin bireysel tercihleri bu anlamda sizinle örtüşmüyor olabilir. Bu durumda iki tarafı da memnun edecek ikili alternatifler üzerinde durulabilir. Bazı ortak konularda uzlaşmaya varılarak, bireysel seçimlerinizde yine kendinizi yansıtabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here