PRATİK İPUÇLARI Suni Deri, Gerçek Deri Yüzleşmesi !

0
106564

Ağustos 2005’de yürürlüğe giren ayakkabı mevzuatı şöyle der: Madde 6- Etiket, ayakkabı çiftinin birinde veya her ikisinde baskı, yapıştırma, kabartma veya iliştirme suretiyle konulur. Etiket, ayakkabının üst yüzünün ve iç astar ve tabanının en az %80’ini oluşturan malzeme ve dış taban hacminin en az %80 ini oluşturan malzemeye dair bilgileri içerir. Ayakkabı yapımında kullanılan malzemelerden hiçbiri %80 oranına ulaşmıyorsa, bu durumda, ayakkabıyı meydana getiren iki temel malzemeye ilişkin bilgi etikette yer alır. Etiket tüketiciyi yanıltıcı olmamalıdır. Etiket zorunludur. (Bu etiketleme sistemine göre, şekillerin hangi anlamlara geldiği görselde mevcuttur) Lütfen alacağınız üründe bu bilgilerin varlığını kontrol edin.

Şayet etik sebeplerle deri ürünler kullanmıyorsanız, eminiz birçoğunuz alışveriş esnasında benzer belirsizlikleri yaşıyorsunuzdur. Hangi ürün deri, hangisi değil, kullanılan malzeme ne, malzemeden nasıl emin olabilirim? Suni deri ve gerçek deriyi ayırt etmek her zaman kolay değildir. Alışverişinizin sonunda gerçek bir deri ya da gerçek kürk aldığınızı geç fark etmek bir hayli sinir bozucudur. Peki alışveriş yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Gerçek deri/kürk çoğu kez aradaki fiyat farkından anlaşılsa da, hayvan istismarının tavan yapmasıyla birlikte bu tür “sahici” ürünlere de artık kolay ulaşılır oldu. Ve elbette ki bu da fiyatları eskisine göre daha aşağı çekti. Yani fiyat artık tek başına bir kriter asla değil!

Peki kriter nedir? İşte size ayırt edici kriterler:

1-Etikete bakın: Etiket aslında en açık yol gibi görünür, tabi etiket varsa. Ürün malzemesi yazı ile etikette belirtilebildiği gibi, yalnızca sembollerle de ifade edilebilir. Sembol etiketi üzerinde, gerçek deri ve hakiki deriyi simgeleyen görseller bulunur. Ürünün hangi kısmında ne tür bir malzeme kullanıldığını buradan rahatlıkla anlayabilirsiniz.

2-Lekelenme testi yapın: Gerçek ve suni deri arasındaki temel farklardan biri emilimdir. Gerçek derinin doğal yapısında emilim özelliği vardır. Bu da ürün üzerinde leke görüntüsü yaratır. Yapay deride ise su tutunmaz. Ancak bazı derilerde bu özelliği ortadan kaldırmak için bir çeşit cila/kaplama kullanılır. Kaplama deri ise, ürün etiketinde deri işaretinin içine geçmiş baklava şekliyle ayırt edilir. Diğer özellikleri de gözden geçirmeden emin olmayın.

3-Kenarlarını kontrol edin Ürünün dikiş dışı kenarlarından, kullanılan maddenin cinsini anlayabilirsiniz. Suni deri, köpüklü veya plastik malzeme türünde görünür ve kenarları mükemmel kesik görünümlüdür. Gerçek deri kaba kenarlıdır ve pürüzlüdür. Gerçek derinin kesim hattı boyunca iç kısmında püsküllü bir yapı görünür.vega-1-213

4-Gözenekleri inceleyin Gerçek derinin belli bir forma uymayan değişken gözenekleri varken, suni derinin gözenekleri belli bir formdadır ve birbiriyle bütünlük sağlar.

5-Dokunun Gerçek deri, iki parmağınız arasında tuttuğunuzda kalınlığı ve yapısının farklılığıyla kolaylıkla ayırt edilir. Suni deri, genellikle daha incedir, plastik hissi
verir ve esnektir. Gerçek deri ise daha kalındır.

6-Koklayın En önemli belirleyicilerden biri de koklamaktır. Ne kadar işlenirse işlensin, hangi işlemden geçerse geçsin, gerçek deri kokusuyla kolayca ayırt edilir. Suni deride ise böyle bir hayvansal koku yoktur.

7- Yanma Testi uygulayın Hayır, elbette ki ürünü ateşe vermeyin! Ürünün iç bölümlerinden küçük bir kesi alma şansınız var ise bu parçayı ateşe doğru tutun. Suni deri yanarken sentetik bir koku bırakacaktır. Gerçek deri ise yanarken alev oluşturmayacak ve etrafa plastikten kat kat daha kötü ve keskin bir koku yayacaktır.

8-İğne Batırın Elinize bir iğne alın ve ürüne batırın. Şayet kolaylıkla içerisinden geçiyorsa suni deri ya da suni kürktür. Ancak iğneyi batırmakta zorlanıyorsanız büyük olasılıkla gerçek deri ya da gerçek kürktür.

9-Ürün dokusunun arkasına bakın Ürün dokusunun arkasında örgü dokuma görüntüsü varsa suni, tüylü bir görüntü varsa gerçek deridir. Şayet içinde astar kullanıldıysa, görünmeyen bir alana ufak bir kesi yaparak da aynı farkı anlayabilirsiniz.

10-Tırnak ucuyla kazıma testi Tırnak ucu ile malzemeyi kazıdığınızda eğer gerçek deri ise bir iz kalır ve iz yavaş yavaş kaybolur. Sahte deride ise hiç iz kalmaz.

vega-1-214
GERÇEK SUNİ DERİ KARŞILAŞTIRMASI

Gerçek Deri Avantajları Suni deriden 3 kat daha uzun ömürlüdür. (Ancak fiyat farkı 3 kattan fazladır) Gerçek Deri Dezavantajları Daha pahalıdır. Sürekli güneş ışığında rengi solabilir. Çok gözenekli ve emici olduğu için sıvıyla temasında derhal sıvıyı emer. Korunmazsa üzerinde lekeler oluşur. Temini için bir canlının ölümüne ihtiyaç vardır. Suni Deri Avantajları Hiçbir canlının ölümüne ihtiyaç yoktur. Fiyatı daha uygundur. Görüntü olarak gerçek deriden ayırt edilemez. Dengeli renk dağılımı vardır. Güneş ışığına karşı solmaya dayanıklıdır. Pek çok farklı renge boyanabilir. Suni Deri Dezavantajları Suni deri, gerçek derinin üçte bir ömrüne sahiptir. Kalitesine ve kullanım süresine göre bazı ürünlerde çatlamalar oluşabilir. Kokusu sentetiktir.

Tercihinizi doğa/hayvan dostu ürünlerden yana kullanmanız dileğiyle, iyi alışverişler!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here