Nature dergisinde yayınlanan bir makale Neandertaller hakkında şaşırtıcı bir keşfi ortaya serdi. Avrupa’daki mağaralarda bulunan Neandertallerin diş kalıntılarını inceleyen bilim insanları bunlardan bazılarının vejetaryen olduğunu ve ağrılarını dindirmek için penisilin ve aspirin ilaçlarının doğal hallerini kullandıklarını keşfetti.
Depresyon ve sigara bağımlılığının suçlusu Neandertaller
Saygın bilim dergisi Nature’da Liverpool Üniversitesi’nden Paleoekoloji profesörü Keith Dobney ve Adelaide Üniversitesi’nden Paleomikrobiyolojist Laura Weyrich’in aralarında olduğu bir grup bilim insanı dün yayınladıkları bir makalede günümüzden binlerce yıl önce yaşamış olan ve modern insan ile yüzde 99.7 oranında aynı DNA dizilimine sahip olan Neandertallerin yaşamı hakkında şaşırtıcı bir keşfe imza attı.
Araştırmacılar günümüzden 42 bin ile 50 bin yıl önce yaşamış 4 Neandertal’in, ikisi Belçika’daki bir mağarada, ikisi ise İspanya’daki bir mağarada olmak üzere, diş kalıntılarını inceledi.
Araştımanın sonuçlarından biri Belçika’da yaşamış olan 2 Neandertalin İspanya’dakilerden çok daha farklı bir beslenme düzeni olduğunu ortaya serdi.
Bilim insanları ayrıca Neandertal dişlerindeki plakta bulunan bir bakterinin genomunun tamamına yakınını çözdü.
Bu bakterinin bugün modern insanın ağzında rastlanan aynı türdeki bir bakteri olduğu ortaya çıktı.
Böylece Neandertaller (Homo Neanderthalensis) ile insanların (Homo Sapiens) aynı mikroorganizmaları paylaştığı ortaya koyuldu.
BAZI NEANDERTALLER DİŞ AĞRISINI GEÇİRMEK İÇİN ASPİRİN VE PENİSİLİN’İN DOĞAL HALİNİ KULLANMIŞ
Belki de en ilgi çekici keşif İspanya’daki Neandertallerden birinin kalıntılarından geldi.
Buna göre diş apsesi ve bağırsak parazitinden muzdarip olduğu tespit edilen insansı atamızın diş plağında ağrı kesici aspirinin aktif maddesi olan salisilik asit üreten bir ağacın ve penisilin üreten Penicillium mantarının DNA’larına rastlandı.
Konu hakkında temkinli bir açıklama yapan Dobney “Neandertaller kendilerini tedavi mi ediyordu? Bunu bilmiyoruz. Eğer daha fazla hastalığa sahip bireyde bu örneklere rastlarsak o zaman onların sofistike bir tıbbi bilgiye sahip olduklarının iyi bir kanıtını elde etmiş olacağız” dedi.
İSPANYA’DA BULUNAN NEANDERTALLER ETLE BESLENMİYORDU
Bilim insanları bir zamanlar Neandertallerin sadece et yediğini ve bu beslenme düzeninin onların çevresel koşullara uyum sağlamasını engelleyerek soylarının tükenmesine yol açtığını savunuyordu.
Ancak Nature’da yayınlanan araştırmanın sonuçları bunun böyle olmadığını gösteriyor.
Belçika’daki Neandertallerin tüylü gergedan, koyun ve mantarla beslendiği ancak İspanya’daki El Sidron mağarasında bulunanların hiç et yemediği keşfedildi.
Buna göre İspanya’daki mağarada bulunanların dişlerinde mantar, çam fıstığı ve orman yosunu kalıntılarına rastlandı.
Bu sonuç onların sadece çevreye çok iyi uyum sağladığını değil aynı zamanda insansı yaşama ilginç bir şekilde geçtiklerini gösterdi.
Çünkü El Sidron mağarasında bulunan Neandertallerin mikrobiyomları (vücuttaki mikroorganizma nüfusu) Belçika’da bulunanlara göre daha fazla şempanze ve insan toplayıcıların mikrobiyomlarına benziyor.
Profesör Dobney “Belki de et yenmeyen toplayıcı yaşam stili insansı mikrobiyomun merkezidir. Sadece yaşam stili değişince mikrobiyomlar değişmeye başlar” dedi.
Kaynak: Sputnik Türkiye © AFP 2017/ PIERRE ANDRIEU