Erdem Aydoğdu

İsrail’de, Afrika’yı Avrupa’ya bağlayan bölgede 780,000 yıl önce yaşayan insanlara ait yenilebilir bitki kalıntıları bulundu.

Euryale ferox'un tohumları kazı sırasında bulunan türlerden. Bu tohumlar, hala Doğu Asya'da mısır gibi patlatılarak tüketilmekte.
Euryale ferox’un tohumları kazı sırasında bulunan türlerden. Bu tohumlar, günümüzde, doğu asyada mısır gibi patlatılarak tüketilmekte.

Bundan 780,000 yıl önce toprağa bırakılmış minik bir üzüm çekirdeği, İsrail’de bulunan 9,000’den fazla bitkisel yiyecekten bir tanesi. Taş Devri’ne ait bulunan çeşitli çiçekler, bize ilkel atalarımızın bitkisel beslenme alışkanlıklarına dair zengin bilgiler sunuyor.

Dünyanın diğer paleolitik kazılarında bitkisel bulgulara nadiren rastlanmasına karşın, bu yeni keşif sayesinde İsrail’deki bazı üniversiteler tarafından ilkel insanların bitkisel beslenme alışkanlıklarına ilişkin yeni çalışmalar başlatılabildi. Bu çalışmalar ile insan türünün adaptasyon ve çevre üzerindeki etkileri gibi süreçleri daha iyi anlamayı hedefliyorlar.

Geçtiğimiz yıllarda, keşfin yapıldığı bölgede, Batı Asya’da yaşayan insanların ateşi kontrolüne ilişkin en eski kanıtlara rastlanmıştı. Ürdün Nehri ve Hula Gölü’nün altında batık halde bulunan kazı alanı, nemlilik ve oksijen azlığı gibi faktörler sayesinde tortul katmanlarının hızlıca oluşmasına ve arkeologların taş aletler ve hayvan fosilleri bulmalarına da olanak sağlamış.

Ateşin kullanımı ve bitkisel beslenmenin ilişkili olduğunu belirten uzmanlar, bu sayede toksik veya çiğ yenemeyen bitkisel gıdaların da dönem insanlarının menülerine girdiğini ve hem su hem de karadaki bitki örtüsünün yanı sıra insanların gıda tüketim çeşitliliğini de artırdığını söylüyorlar.

Ateşin kullanımı ve bitki örtüsünün yüksek çeşitliliği, ilkel insanların yeni çevresel koşullara uyum sağladığını, çevreyi kendi faydalarına uygun şekilde değiştirdiklerini ve Afrika’nın ötesini kolonize ettiklerini gösteriyor.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161205164935.htm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here